Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2016 17:49 - ДО БОРИСОВ И ПЛЕВНЕЛИЕВ - ОТНОСНО ЖИВОТА И СМЪРТТА НА МНОГО БЪЛГАРИ
Автор: batimetriq Категория: Други   
Прочетен: 955 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

            Ето пълния текст на писмото, което преди два дни изпратихме до Министър Председателя г-н Бойко Борисов и Президента г-н Росен Плевнелиев.

 

       ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
       НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

 Копие: ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА   БЪЛГАРИЯ                                           

                          

                                ИСКАНЕ

                                                      от
                             Асоциация Водна Безопасност- гр. Бургас

 

 ОТНОСНО:  отпускане на  еднократна финансова помощ, за извършване на важни животоспасяващи дейности, свързани с предпазване на населението ни от водни инциденти и удавяне.

 

 

          Уважаеми г-н Министър Председател,

          Асоциация Водна Безопасност – Бургас притежава двама от най-добрите специалисти в света по превенция на водните инциденти – Жельо Михайлов и Райко Берберов. Тези специалисти са и на цяла България. Те положиха огромен труд и създадоха два наръчника, които са първите и единствени в света по рода си,  по дисциплината „Водна безопасност”. Тези два животоспасяващи наръчника ги ползват около две хиляди учебни заведения, общините, деятели по водно спасяване, населението.

          Благодарение на нашето сдружение - Асоциация Водна Безопасност, българският народ ползва най-добрите наръчници по водна безопасност за масовия посетител на водни площи в света.

           С тези два наръчника, заедно с цялостната ни дейност  направихме така, че удавянията на деца в страната ни паднаха повече от два пъти!  Такъв голям и бърз успех не е регистриран никъде по света. Нека за доказателство да отидем при статистиките и да видим какво показват, а именно: от 1989 г. до 2009 г., средно са се давили по около 40 деца на година, което е най-много в Европа,  а от  2009 г., когато, създадохме Асоциация Водна Безопасност, до сега, техния брой намаля драстично и е средно 17 удавени деца на година, който искаме да намалим още. Или равносметката е, че за този 7- годишен период, ние сме предотвратили смъртта на около 150 деца!

          Във всяка друга държава по света за този грандиозен успех, управляващите изказват благодарност и раздават награди. Освен това, ние сме предотвратили хиляди водни инциденти, следствията от които са инвалидност, тежки телесни повреди, болести, съсипано здраве.

          Уважаеми г-н Министър Председател, колко струва живота на 150 деца? А колко струват спестените разходи за държавата на тези хиляди водни инциденти, които ние, със своята висококвалифицирана дейност предотвратихме? Защо тогава, въпреки многото писма до Вас, както и до доста министерства и ведомства, за което бяхте подробно информиран, да се предвидят проекти и за нашата животоспасяваща дейност, Вие не откликнахте нито веднъж? И не само това, но под никаква друга форма не помогнахте през тези 7 години на Асоциация Водна Безопасност. Искали сме малко подкрепа от Вас , но никога не  получихме, затова нямате дял в спасяването на тези 150 деца, както и вашите служители, които са приели многото ни писма до Вас.

          Минаха години, откакто Ви предложихме високо ефикасна стратегия за предпазване на децата и възрастните от водни инциденти и удавяне, която е на водещо световно ниво. Тя е изключително евтина и лесно приложима. Щяхме да я предоставим и на другите държави и да прославим България, а не да се говори колко сме изостанали и че не ставаме за пример. Показахме Ви подкрепителните писма от Областните управи, от Инспекторатите по образованието, от Общините, от учебните заведения. Това е волята на един цял народ, но Вие не я уважихте, както и нас.

          Уважаеми г-н Министър Председател, ако една държава е бедна и се чуди откъде да намери пари, би трябвало да се финансират организации като нашата, които могат да ги върнат и да докарат печалба хилядократно. Иначе държавата и населението загиват. Всички го виждаме и когато ние можем да предотвратим много смърт, сте длъжни да ни помагате.

          Казвате, че ще върнете избягалите по чужди държави българи. Как ще го направите, когато вие оставяте без препитание и гоните от България такива водещи в света специалисти, като Жельо Михайлов и Райко Берберов и не им предоставяте възможност, да направят това, което могат за България и за другите държави? Например Жельо Михайлов се принуди да работи 5 месеца нощни смени като охранител, да не си дояжда и да дава до стотинка заплатата си за да не загине Асоциация Водна Безопасност- водеща в света в сферата на превенцията на водните инциденти.

          Ето колко е неподготвена страната ни да предпазва хората от удавяне.      Щом се стопли времето вижте колко човека се удавиха само за пет дни. А какво ще стане по-нататък, никой не знае.

          На 18 юни, в река Янтра, във Велико Търново, се удавиха две 14-годишни момчета.
          На 19 юни, морето край Слънчев бряг взе живота на двама младежи от София, единият на 19, а другият на 20 години.
         На 22 юни се удавиха други двама мъже. Единият - на 28-години, в река Осъм, в Ловеч, а другият – на 19 години, в Пловдив, в река Марица.
         На 23 юни, в река Осъм се удави 62-годишна жена от Троян.

          Седем човешки живота си отидоха по най-нелепия начин само за 5 дни и тези наши сънародници нямаха вина – те загинаха защото държавата ги остави неподготвени да контактуват безопасно с водните площи. Но колко струва на близките им и на държавата смъртта им, изразена във финансови средства? Нека да разгледаме само част от единия воден инцидент, засягащ случая с удавените деца в река Янтра. Там участва много техника и хора в издирването на труповете на децата. Търся ги 10 водолази, пожарникари, полиция. След 10  дни търсене, е открит трупа само на едното дете.  Това са много разходи. А ние можем да ги намалим твърде много, но по-важното е, че можем да предотвратим смъртта на много хора. А една водноспасителна организация и то дейна като нашата, трябва да бъде подпомагана от държавата, както е навсякъде по света.

          Затова настояваме да ни бъде отпусната поне  еднократна финансова помощ, с която да можем да посрещнем част от нуждите си и да свършим важни животоспасяващи дейности.

          Отправяме молба към Вас, да направите оценка за нашата 7-годишна дейност и да чуем от Вас, нужни ли сме ние на България и българския народ или - не. Въпреки, че редица министерства и ведомства отдавна потвърдиха в писма до Вас, че нашата работа е от висока значимост за държавата ни, и Областни управи, Общини, Инспекторати по образованието, както и повече от 1500 директори на учебни заведения потвърдиха същото, нека държавата официално да се произнесе за нашата дейност.

          Нека Вашите служители да не се притесняват от това, че не разбират от тази  материя. Не искаме експертни оценки – те не могат да ги направят. Но нека да съдят по фактите и делата, които сме извършили.

          Нуждаем се спешно от финансова помощ, която заслужаваме и ще ви напомняме за това непрекъснато в социалните мрежи и медиите, докато съвестен служител, който милее за живота на хората направи необходимото.      

 Надяваме се, най-после,  Асоциация Водна Безопасност – Бургас, да бъде подкрепена.

 

 

 

 01.07.2016       С уважение: Съпредседатели на Асоциация Водна Безопасност

                                                          

                                                  Жельо Михайлов

                                                        

                                                   Райко Берберов

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: batimetriq
Категория: Други
Прочетен: 132413
Постинги: 85
Коментари: 26
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930