Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2015 22:58 - УБИВАТ АСОЦИАЦИЯ ВОДНА БЕЗОПАСНОСТ, ЕДНА ОТ МАЛКОТО В СВЕТА - 2-
Автор: batimetriq Категория: Други   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
1




Българската Асоциация Водна Безопасност е водеща в света, в сферата на превенцията на водните инциденти и е създала първия в света наръчник по дисциплината „Водна безопасност”, но вече 6 години е оставена от правителствата без една стотинка помощ. Тя е пред загиване. Те, дори не се трогват от това, че организацията може да прослави страната ни, защото е изработила концепция, която ако се приложи на практика, удавянията на цялата ни планета ще намалеят драстично. Всяка година ще бъде съхраняван живота на стотици хиляди хора, а ползата във финансови измерения ще бъде от порядъка на стотици милиарди евро годишно.
Ние искаме да реализираме тази животоспасяваща концепция най-напред тук - в България и по този начин да облекчим страданията на българския народ поне в това отношение, както и да му спестяваме годишно десетки милиони левове разходи. Но вече шеста година, въпреки многото писма за подкрепа до министерски съвети, Народно събрание, министерства, Президентство и къде ли още не, не се намери нито един отговорен държавен служител с патриотично мислене, който да милее за българския народ и да подкрепи тази хуманна кауза.
Преди три месеца изпратихме за пети път писмо до Министерския съвет с настояване програмата ни да бъде реализирана в България, като отново, подробно сме обяснили колко големи ще бъдат ползите от нея. И какво се получава сега: пак ни вкарват в поредния омагьосан кръг и така – до безкрайност.
Сега Министерския съвет пак изпрати писма до някои министерства, уж отговорни по тези проблеми, за да направят експертни оценки. Ние отдавна сме ги предупредили, че в министерствата няма такива експерти, както и в остарялата комунистическа Водноспасителна служба към БЧК. Започнахме да получаваме копия от тези”експертни” оценки и виждаме само едно: колко са неграмотни и безотговорни. Всички прилагат многобройните си бюрократични хватки за да ни разкарат и да не направят нищо добро за българския народ.
Казахме, че ще запознаваме българския народ, какво представляват техните псевдоекспертни оценки за нашата програма, чрез писмата, които изпращаме на тях и на Министерския съвет. Правим го, за да види българския народ дали иска Министерския съвет да намери форма за подкрепа на програмата на Асоциация Водна Безопасност, която ще спести много милиони лева загуби на държавата и българския народ и ще съхрани живота на хиляди хора.
След като публикувахме писмото ни до Министъра на финансите, в което показахме как подло се опитаха да ни прецакат, сега публикуваме и това до министъра на младежта и спорта.

ДО МИНИСТЪРА НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

Копие: До Министерски съвет

СТАНОВИЩЕ
           от
Асоциация Водна Безопасност – гр. Бургас

Уважаеми господин Министър,
Нашата организация Асоциация Водна Безопасност, работеща в обществена полза, с писмо изх. № 4/20.02.2015 г., до Министерския съвет поиска съдействие за реализиране на изключително полезна и водеща в света програма по превенция на водните инциденти и удавянията на деца и възрастни. Във връзка с писмото ни, Министерския съвет изпрати писма до някои министерства, включително и до Вашето за съдействие по предложената от нас програма.
Ние получихме копие от Вашия отговор до Министерския съвет - писмо с изх. № 03-00-8/ 02.04.2015, от което виждаме, че пак бягате от истинския отговор. Прави впечатление, че както и в предходното Ви писмо до Министерския съвет, по същия въпрос, така и сега, отговорът Ви е от позицията на Водноспасителна служба към БЧК, а не от позицията на Министерство на младежта и спорта, което е доста странно. Вие пишете какво била направила Водноспасителна служба и какво смятала да прави, каква била структурата й, но Вие не сте Водноспасителна служба към БЧК, а Министерство на младежта и спорта и Министерския съвет иска да му отговорите как Вие мислите по тези въпроси. Ние знаем какво е правила Водноспасителна служба към БЧК още от създаването си до ден днешен, със сигурност доста по-добре от Вас и го казваме от много години. Знаем, че тя падна и до там, че да стане абсолютен европейски първенец по удавени деца. Тя отдавна не може да изпълнява пълноценно функциите си и трябва на нейно място да бъде създадена нова, с нови хора, нови структури, нова нормативна уредба. В противен случай ще загиват много хора, които иначе могат да останат живи.
Ние предлагаме в нашата национална стратегия за предпазване на населението от водни инциденти и удавяния толкова много добри неща на водещо световно ниво, но Вие и дума не казвате за тях и обяснявате на Министерския съвет, че сте изразили Вашето становище по тази тема в предходното Ви писмо от 2013 г. А там, Вие, отново сте избягали от истинския отговор и вместо него, пак запълвате страниците, като цитирате пасажи от пълната със слабости Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяване на водните площи ( обн. ДВ, бр. 65 от 31.07. 1996 г.), и то неща, повечето от които нямат нищо общо с представената от нас материя и предложения. Няма ли при Вас, поне един грамотен в това отношение, който да Ви упъти?
Освен това, Вие ни правите забележка, че сме били сбъркали и сме употребили по-краткия термин - „правилник за водноспасителната дейност” , вместо дългото ред и половина - „Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи
( обн. ДВ, бр. 65 от 31.07. 1996 г.).” Не се ли досети никой от Вашите служители, че го правим съзнателно, дори употребяваме само думата „правилник” за още по-кратко. Тук само ще кажем, че много добре познаваме въпросната наредба и сме критикували слабите й места още буквално от деня на обнародването й, та до ден днешен. Вижте в медиите, че отдавна и деятели по водно спасяване и журналисти използват за по-кратко термина „правилник”. Нали думата „наредба” означава „правилник”, „упътване”, „указание”.
Но това не е чак толкова важно. По-лошото е, че не можете да направите разлика между превенция и спасяване. Ние Ви говорим за превенция, а вие ни цитирате постановки за работа с водни спасители. Спасяването и превенцията, г-н Министър, са две различни сфери от водното спасяване. Превенцията е затова: да не се случват водни инциденти, да не се налага някой да бъде спасяван. Налага ли се да спасяваш, значи си изтървал превенцията. Бихте ли ни отговорили, кой ще спасява хората на хилядите неохранявани водни площи? Няма кой. И затова там стават най-много удавяния. Целта е да научим хората как сами да се пазят от опасностите във водните площи. Това е най-добрата превенция - нещо, което Водноспасителна служба към БЧК, за която все ни говорите, не може да извърши, колкото и програми да си измисля. Тя не може никога да направи това, което ние можем в превантивната сфера. И понеже в писмата си, все ни я предлагате тази Водноспасителна служба, както и на Министерския съвет, ще Ви покажем някои неща за нея.
Например, в цитираното по-горе Ваше писмо от 2013 г. до Министерския съвет, Вие говорите за някаква стратегия на БЧК до 2020 г., именувана „Да спасим живот и променим мисленето”, в която имало програми за обучение на децата и младите хора в безопасно контактуване с водните площи. Когато извършихме проверка, се оказа, че тази стратегия се състои само от едно изречение. При това положение защо Министерство на младежта и спорта, преди да изпрати отговор до Министерския съвет и до нас, не провери какво представлява тази програма и дали въобще я има в действителност? Сега, след като е изминала една цяла година, защо не ни покажете какво представлява тази програма, свързана с обучението по дисциплината „Водна безопасност”. Покажете на Министерския съвет, както и на нас, в каква възраст са обучаваните, формата на обучението, за колко учебни часа се прави, учебника по който ще се извършва това обучение. Само да не се опитате, да ни показвате пак престарелия и ниско ефективен Водноспасителен минимум на БЧК, който доведе до поголовно незнаеща нация, както и незнаещи водни спасители и деятели по водно спасяване в това отношение, който направи България да е първа в Европа по удавени деца на глава от населението. Във всяка нормална държава пращат на гилотината такава програма и търсят отговорност от нейните създатели за причинени много смърт, страдания и материални щети. Това, без съмнение, ще стане и тук след известно време, особено, когато родителите на тези над 900 удавени деца научат цялата истина. Покажете на Министерския съвет и на нас какви хора, с каква квалификация, ще извършват това обучение, защото знаем, че в БЧК няма нито един добре обучен по тази материя. Ето Ви факти от действителността.
Всяко лято водни спасители, старши спасители, инструктори по водно спасяване, отговорници по водно спасяване, представители на комисии по водно спасяване и всякакви други деятели по водно спасяване обвиняват хората по медиите, че сами са си били виновни, че се давят, защото не се съобразявали с опасностите при мъртво вълнение. Но до ден днешен, никой от тях не е успял да обясни какво е това „мъртво вълнение”. Не е обяснено и в писанията на Водноспасителната служба към БЧК, нито в старите им писания, нито в най-новите им луксозни такива, нито в някаква статия или медия. И ако някой се опита да го обясни, не само, че не успява, но и не можеш да видиш едно вярно построено изречение, свързано с вълновите процеси. Как тогава тези хора ще учат другите, след като са затънали до шия в невежество по тази толкова важна материя.
Един от най-високопоставените служители от Водноспасителна служба, на въпроса на в-к „Труд”, в кои водни площи стават най-много удавяния, отговаря - „в морето”, а в същия момент дава в писмен вид справка, която после е публикувана във вестника и от която се вижда, че удавянията в сладководните басейни към момента са пет пъти повече, отколкото в морето. Но удавянията в сладководните басейни винаги са повече, отколкото в морето и това са фундаментални истини, непознаването на които говори, че този служител се е занимавал с всичко друго но не и с водно спасяване.
В телевизия „7 Дни”, друг високопоставен служител на Водноспасителна служба е попитан за нещо много важно, а то е, дали през настоящата година удавянията са повече от предходната и той отговаря: „не знам”. При това положение във всяка държава по света, той, още същия ден ще бъде уволнен дисциплинарно, а неговите началници ще бъдат сурово наказани. А в развитите европейски държави, при такъв случай, ще закрият тази водноспасителна служба. От посочения печален факт става ясно, че този високопоставен служител изобщо не е в час с проблемите, свързани с удавянията. При това положение как той ще я направлява и накъде ще я води тази водноспасителната сужба? Как ще опазва живота на хората? Могат ли такива служители да правят програми по водна безопасност и да ги изпълняват? Отговорът е - не. В продължение на много години те се изплъзват с имитации на такива програми и всички, които в другите ведомства искат да правят имитации като тях, ги подкрепят, защото бързо и лесно се правят тези безполезни неща, лесно се отчитат дейностите, а и никой не осъществява контрол и не търси отговорности. Но това няма да е винаги така. Ще се потърси отговорност със задна дата, защото заради подобни неща хора са загивали.
Преди две-три години, през август, силен вятър откъм морето вдигна на плажовете 3-метрови вълни, а морето навсякъде беше побеляло от сриващите се гребени. Местните издания на в-к „24 часа” обединяват усилията си и правят общ материал като взимат информация от доста старши спасители за това явление. Тогава всички попитани старши спасители по цялото Черноморие казват, че това е „мъртвак” т.е. мъртво вълнение. А това показва, че нито един старши спасител не знае, че това не е мъртво вълнение.
При друг подобен случай, шеф на областна комисия по водно спасяване обяснява пак в същия вестник, че на южния плаж на Созопол – „Харманите” имало опасно мъртво вълнение, а на централния плаж имало само вълнение, но не било мъртво. Както се вижда и този „експерт” по водно спасяване, си няма понятие какво е това мъртво вълнение. А това пък означава, че той не разбира цялата материя, свързана с вълнението. Посочените примери са само капчица от подобните „бисери”, които срещаме непрекъснато в медиите. Те ясно показват какво е нивото на водното ни спасяване.
Сега научаваме от Вас, че Националната комисия по водно спасяване и Водноспасителна служба към БЧК, в които, да си го кажем откровено, няма нито един специалист по превенция на водните инциденти, са предприели поредния напън, да изготвят проект за изменение и допълнение на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяване на водните площи, който вече го правят от 10 години и все не могат да го направят. Преди три години от Министерство на Здравеопазването ни писаха, че е готов и ще бъде внесен в Народното събрание за приемане, но явно пак нещо са се объркали нещата. Ние след като видяхме завършения вариант на тази Наредба, съобщихме в наши писма, до Министерския съвет и до други ведомства, че тя не може да бъде приета в този вид и че трябва да бъде представена на целия български народ да си каже мнението. Затова са я върнали пак наново да я правят и така могат да минат още 10 години. А този вариант беше един тест за всички, които работиха върху тази наредба за това, дали са пораснали и искат да създадат нещо полезно за българския народ или да угодят на някои служители и на себе си и да увековечат старите, тоталитарните порядки в българското водно спасяване. И те се провалиха, защото не предпочетоха българския народ, а себе си. Сега ще видим на поправителния, дали са си взели поука. Освен това, вече от 6 години, ние, все им напомняме, чрез писмата ни до Министерския съвет и редица министерства, да бъде упомената в тази наредба не само Водноспасителна служба към БЧК, но и Асоциация Водна Безопасност, като специализирана и работеща в сферата на превенцията на водните инциденти. Но, все едно, че на стена го казваме и винаги поставят името само на отдавна изпялата си песента Водноспасителна служба към БЧК, т.е. – на себе си, като че ли пространството от битието ни, свързано с водното спасяване е тяхна собственост и запазена само за тях, а не е на целия български народ. А Вие ни пишете, че нито един нормативен документ не предвиждал съществуването в България на само една водноспасителна служба. Ето Ви доказателството, че не сте прави. Но това показва, че Вие или не сте прочели новия проект за наредбата, или сте забравили какво пише вътре. Вижте в нея разделите I, II и IV.
Има скрито споразумение срещу нас за бойкот на предложенията ни до министерства и ведомства и това най-вероятно го правят част от представителите на ведомствата в Централната комисия по водно спасяване, на които никой не им осъществява никакъв контрол, за което сме писали неведнъж до редица министерства и ведомства. Не е трудно да се досетим че е така, защото на прекрасните неща, които предлагаме, се отвръща с необоснована съпротива. Целта е да се запази статуквото, от което се възползват определени служители, на гърба на българския народ. Съзнават ли каква жар струпват на раменете си?
Една сравнителна статистика през така наречения Преход, показва, че в съседна Гърция за един 10-годишен период са се удавили 107 деца, а у нас през това време са се удавили 441. Или това прави над четири пъти повече по абсолютен брой. И понеже в Гърция има доста повече деца, се оказва, че нашите деца са се давили през този период със 7 пъти по-висока честота от гръцките, което е пълен разгром както за Водноспасителна служба към БЧК, така и за държавниците ни. През това време тази Водноспасителната служба отчиташе, че се извършват огромни по мащаби дейности за предпазване на децата от водни инциденти, които в действителност не се извършваха и това е един от най-големите й грехове. През този период Централната комисия по водно спасяване кротко си спеше и не искаше да се събуди.
Ако имаше орган, който да стои най-отгоре и да осъществява контрол на Централната комисия по водно спасяване, на БЧК и съответно на „Дирекция водно спасяване” и на всички ведомства и организации, имащи задължения и отговорности по тези проблеми, тогава нещата нямаше да са толкова печални. Затова, препоръчваме във въпросната Нова наредба да се предвиди такъв контролен орган. С две думи, трябва да се създаде нормативна база в това отношение, доста по-различна от сегашната. Но това ще има смисъл, ако тази Водноспасителна служба се разпусне и да се създаде нова, защото тя отдавна се е изчерпала и не работи. Например във всеки областен град, Водноспасителна служба към БЧК има само по един представител, наречен отговорник по водно спасяване, който през цялата година се занимава със склададжийска работа и други дейности по линия на Червения кръст, но не и с водно спасяване. Съвсем друг е въпроса, че повечето от тези хора не разбират нищо от водно спасяване. Нито го разбират, нито го работят, но заемат единствената щатна бройка в областта. А този служител би трябвало 365 дни в годината да се занимава само и единствено с водно спасяване. Да се допуска подобно нещо е равносилно на престъпление. Пак казваме, това нямаше да се случи, ако имаше отговорен орган в тази държава, който да осъществява контрол за качеството на водното ни спасяване на всички нива.
А иначе, всяка година в началото на лятото за ден-два се правят шумни и помпозни демонстрации по плувни басейни, за да накарат хората да повярват, че има непрестанно действаща водноспасителна служба, която ги пази - тях и децата им.
По отношение на обучението на водни спасители, те все не достигат и са все по-възрастни и все по-слаби. Ако трябва да отговарят на изискванията за годност, каквито се поставят пред техните колеги примерно от Германия, Англия и САЩ, сигурно 95 процента от нашите кандидати за водни спасители ще отпаднат още при записването.
Предлагате накрая, да направим опит да реализираме нашите програми съвместно с Водноспасителна служба към БЧК. Но защо, за всичко което имаме намерение да направим, трябва да питаме тях или да го правим чрез тях.? Нашата организация е независима, отговорна и може сама да си върши работата от „А” до „Я”, и то на водещо световно ниво, така че развитите държави да се учат от нас. От Водноспасителна служба към БЧК до този момент никой не ни е предлагал съвместна работа. Ако мислят, че могат да ни бъдат полезни с нещо, телефоните и адресите ни са известни.
Ние бихме искали да Ви попитаме кой е Вашия представител в Централната комисия по водно спасяване? Какъв опит и квалификация има в това отношение и по какъв критерий е избран. От кога е там? Какъв принос има по проблемите свързани с водното спасяване. Този ли Ваш служител подготвя писмата до нас и до Министерския съвет? Ако е той, тогава представителят Ви в Централната комисия по водно спасяване с нищо не може да бъде полезен на българския народ в тази област, защото е неграмотен. Нека да знаем името му и координатите му. Имаме въпроси към него.
Нека накрая с няколко изречения да обобщим нещата. Ние предлагаме водеща в света стратегия за предпазване от водни инциденти и удавяния, която занапред ще предотврати смъртта на много хора и ще предпази други стотици хиляди от тежки телесни повреди, болести и страдания. Във финансови измерения, ще предотвратява всяка година загуби от порядъка на милиони левове на държавата и народа. Искаме да я представим за ползване и на държавите от Европейския съюз и да издигнем авторитета на страната ни. Вместо да ни подкрепите горещо, Вие, говорите за несъществуващи реално програми по водна безопасност на БЧК, с което искате да убедите Министерския съвет и нас, че тази работа се върши, което не е вярно. После цитирате текстове от доказано остарели и неработещи нормативни документи, за оправдание на порочното статукво. А цитираните нормативни документи, дори не засягат пряко това , което предлагаме. Накрая ни поучавате, тепърва да ходим да преговаряме с БЧК, да се съгласят заедно да реализираме нашата стратегия, иначе, сигурно трябва да се досетим, че насрещният вятър ще продължи. Ето за тази дискриминация спрямо нас писахме в предходното писмо. Вие, съзнателно или не, участвате в нея. А пречите ли на нас, пречите и на българския народ.
Уважаеми, г-н Министър, да се надяваме, че Вашето министерство ще промени отношението си към Асоциация Водна Безопасност и то ще стане по-дружелюбно и по-конструктивно, защото България и българският народ имат нужда от нас.

С уважение: Съпредседатели на Асоциация Водна Безопасност

15.04.2015 г.                               Жельо Михайлов……………………………………….
                                                    Райко Берберов…………………………………………

 

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: batimetriq
Категория: Други
Прочетен: 131695
Постинги: 85
Коментари: 26
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031