Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2015 23:54 - УБИВАТ АСОЦИАЦИЯ ВОДНА БЕЗОПАСНОСТ, ЕДНА ОТ МАЛКОТО В СВЕТА
Автор: batimetriq Категория: Други   
Прочетен: 999 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.03.2015 13:30


  УБИВАТ АСОЦИАЦИЯ ВОДНА БЕЗОПАСНОСТ, ЕДНА ОТ МАЛКОТО В  СВЕТА          

 

Българската Асоциация Водна Безопасност е водеща в света, в сферата на превенцията на водните инциденти и е създала първия в света наръчник по дисциплината „Водна безопасност”, но вече 6 години е оставена от  правителства на произвола на съдбата. Тя е пред загиване. Те, дори не се трогват от това, че организацията може да прослави страната ни, защото е изработила концепция, която ако се приложи на практика, удавянията на цялата ни планета ще намалеят драстично. Всяка година ще бъде съхраняван живота на стотици хиляди хора, а ползата във финансови измерения ще бъде от порядъка на стотици милиарди евро годишно.
Ние искаме да реализираме тази животоспасяваща концепция най-напред тук - в България и по този начин да облекчим страданията на българския народ поне в това отношение, както и да му спестяваме годишно десетки милиони левове разходи. Но вече шеста година, въпреки многото писма за подкрепа до министерски съвети, Народно събрание, министерства, Президентство и къде ли още не, не се намери нито един отговорен държавен служител с патриотично мислене, който да милее за българския народ и да подкрепи тази хуманна кауза.

 Преди три месеца изпратихме за пети път писмо до Министерския съвет с настояване програмата ни да бъде реализирана в България, като отново, подробно сме обяснили колко големи ще бъдат ползите от нея. И какво се получава сега: пак ни вкарват наново в познатият ни безполезен, омагьосан кръг.

 Сега Министерския съвет пак изпрати писма до някои министерства, уж отговорни по тези проблеми, за да направят експертни оценки. Ние отдавна сме ги предупредили, че в министерствата няма такива експерти, както и в остарялата комунистическа Водноспасителна служба към БЧК. Започнахме да получаваме копия от тези”експертни” оценки и виждаме само едно: колко са неграмотни и безотговорни. Всички прилагат многобройните си бюрократични хватки за да ни разкарат и да не направят нищо добро за българския народ.

Казахме, че ще публикуваме всички писма на държавната администрация, за да види българския народ дали Министерския съвет и съответните  министерства ще съумеят да намерят форма и да подкрепят програмата на Асоциация Водна Безопасност, която ще спести десетки милиони лева загуби на държавата и българския народ и ще съхрани живота на хиляди хора. Ако не може да го направи, трябва незабавно да си отива. 

Публикуваме писмото ни до Министъра на финансите, което е отговор на тяхната експертна оценка, изпратена до Министерския съвет, с която се опитаха да ни прецакат, като си измислиха, че не могат да ни финансират, тъй като не сме били регистрирани в Централния регистър. А пък ние сме. Това можеха да го установят само с едно натискане на бутона и влизане в централния регистър или с едно позвъняване до приемната на Министерския съвет, откъдето щяха да им кажат.

 

     

                                       ДО МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ

 

                                       С КОПИЕ ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

 

                  

                       ДОПЪЛНИТЕЛНО РАЗЯСНЕНИЕ

                                                                 от

                                    Асоциация Водна Безопасност - гр. Бургас

 

          ОТНОСНО: Състоянието и възможностите на Асоциацията и действителността, свързана с водното спасяване в страната ни, необходимо за правилното изготвяне на поисканата от Министерския съвет оценка за финансовото подпомагане дейността на Асоциация Водна Безопасност.

 

 

          Уважаеми господин Министър,

          Във връзка с Ваше писмо Изх. № 03-00-270, изпратено до Министерския съвет, отнасящо се до финансова подкрепа на нашето сдружение Асоциация Водна Безопасност -Бургас, бихме желали да Ви уведомим за следното:

          Във Вашето писмо Вие цитирате чл. 4  от Закона за юридическите лица с нестопанска цел, а именно:” Държавата може да подпомага и насърчава регистрираните в Централния регистър юридически лица с нестопанска цел за общественополезна дейност чрез данъчни, кредитно-лихвени, митнически и други финансови и икономически облекчения, както и финансирания по условия и по ред, определени в съответните специални закони”. А малко по-горе в писмото Ви, имайки предвид нашата организация, сте написали, че Министерството на финансите няма законови механизми, по които би могло да оказва финансова подкрепа на сдружения, които не са юридически лица с нестопанска цел.

          Уважаеми г-н Министър, искаме да Ви уведомим, че Ви е доставена погрешна информация за нашата организация, защото тя е юридическо лице с нестопанска цел, работеща в обществена полза и е регистрирана в Централния регистър веднага след създаването си. Следователно няма пречки тя да бъде финансирана по начина, описан в чл. 4 от Закона за Юридическите лица с нестопанска цел. За тази цел, Ви изпращаме копие от регистрацията ни в Централния регистър като Приложение № 1.

          Като имаме в предвид огромната полза за държавата и за българския народ,  ние, бихме искали да помогнем на Вашето министерство, да може да направи това, което отдавна са направили в развитите страни. А там всяка година отчитат загубите от водните инциденти и удавянията и се оказва, че те са огромни. Затова се борят истински да ги намалят, като извършват превантивни дейности, каквито ние предлагаме. За да Ви улесним  Ви представяме следната информация.

         Световната водноспасителна   практика отдавна е доказала, че почти всички удавяния, станали при нещастни случаи са могли да бъдат предотвратени, ако потърпевшите са притежавали едни добри познания по дисциплината „Водна безопасност”.

          Най-развитите водноспасителни служби, например като в САЩ, Австралия, Германия и др., отчитат, че на всеки десет удавяния, станали при нещастни случаи, девет от тях са могли да бъдат предотвратени, ако потърпевшите са били добре запознати с опасностите във водата. Това всъщност е първостепенната задача на световното водно спасяване. 

          И така, ако бъдем подкрепени от държавата да свършим тази работа, описана подробно в друго наше писмо, което притежавате, всяка година ще бъде съхраняван живота на много деца и на много хора от всички останали възрасти, които сега загиват във водните площи по най-нелепия начин. Освен това, десетки хиляди други ще избягват тежки телесни повреди, травми и съсипано здраве. Ще бъде предотвратено още и едно  море от страдания и скръб по изгубените близки.

          Ако пък  погледнем какви ще бъдат ползите в икономически план, което засяга Вашето министерство, много ясно ще се види, че когато програмата влезе в действие, всяка година ще бъдат спестявани разходи на държавата и на населението от порядъка на десетки милиони левове.

         Нека да разгледаме само два типични случая, взети от действителността, за разходите на средства при удавяне.

          При първия, удавеният го търсят три дни, два катера, хеликоптер и водолазен екип. Въпросът е, колко струва това на държавата дори само за един ден? Сигурно десетки хиляди левове.

          При втория случай, удавено дете е търсено около десет дни по течението на река от водолазен екип и от 150 човека, роднини и близки на семейството на потърпевшия, които са зарязали ежедневната си работа, тъй като и тях сън не ги хваща. Отделно, полицията също го търси. Колко струва това на хората и на държавата?                             

          Всяка година в страната ни, се регистрират официално към 3500 водни инциденти, но те всъщност са доста повече. При много от спасените, се налага след това болнично лечение. Много от тях губят здравето си продължително или завинаги.

          Например  децата, които при воден инцидент са престояли няколко минути в безсъзнание под водата, получават мозъчни увреждания и оттук нататък, за да се поддържа живота им, се нуждаят от непрекъснати и специални грижи и медикаменти, които струват много.

          Освен това, при контактите с водните площи, годишно има още хиляди случаи на травми и тежки телесни повреди, които водят до загуба на трудоспособност за определен период от време или до инвалидност за цял живот.

          Тук трябва да се отбележи и това, че при контактите с водните площи, от незнание, хиляди хора си навличат най-различни болести, за които се налага лечение т.е. - разходи.

          От посоченото до тук, което далеч не е всичкото, се вижда колко огромни са финансовите загуби, поради неумението на хората да контактуват безопасно с водата.

          За голямата полза от превенцията на водните инциденти ще споменем и един значителен факт в историята на водното ни спасяване.  През м. август  1998 г. , един от ръководителите на  нашето сдружение Асоциация Водна Безопасност, Жельо Михайлов успя, чрез свой наръчник и кратки лекции, да проведе обучение сред летовниците на половината от плажовете по Южното Черноморие. Резултатът беше блестящ - нито един удавен.

          Министерство на финансите дори и да не притежава специалисти в това отношение, може да извърши поне една приблизителна оценка на загубите всяка година от водните инциденти и удавянията и ще се убеди, че те са огромни. Ще се стигне и до заключението, че нашата организация хилядократно ще възвръща малкото финансиране от което се нуждае. От друга страна не е редно след като ние сме създали и предоставили на държавата ни  най-добрите наръчници по водна безопасност в Европа, ползвани от над 1500 висши, средни и основни учебни заведения, общините, стотици библиотеки, водни спасители, граждани, да не сме получили никакво поощрение от тази държава, а през това време да финансирате Водноспасителната служба към БЧК, където от много години е видно, че не разполага с нито един добър специалист в това отношение.  Дълги години България е на първо място по удавени деца в Европа, а Министество на финансите  финансира тази водноспасителна служба и не я пита защо е така. През последните 25 години, пред очите ни са минали редица програми на Водноспасителна служба към БЧК по дискутираната материя, които са програми само на думи, а цялата нация продължава да е невежа в това отношение, както и водните спасители. Отчитаха се дейности, които никога не са били извършвани, за което сме предупреждавали държавните органи и обществото, но финансирането е продължавало. А това е струвало живота на много хора. Защо тогава, нашата организация, която има реална програма и може да я извърши на водещо световно ниво, продължава да бъде дискриминирана и да не получава никаква помощ от държавата? Нали само това е достатъчно, че сме създали единствения наръчник в света по дисциплината „Водна безопасност”.              

          Предупреждавали сме, че България се нуждае от нов модел на водното спасяване, с нови кадри, нови структури, с нови взаимоотношения с министерствата, ведомствата и организациите, ново отношение към българския народ, нов правилник за водноспасителната дейност и стратегия.

           За последната „нова” програма на БЧК за обучение по водна безопасност, наречена „Приятели с водата”  е написано на техния сайт само това, че обхваща децата от 6 до 9 год. възраст. Но едно дете на тази възраст не може да бъде обучено в знанията за безопасно контактуване с водните площи, защото то не може да схване нещата в причинно-следствените връзки. Това може да стане към 11-годишна възраст и нагоре, когато ще има изградено вече логическо мислене и когато причинно-следствените отношения ще станат за него разбираеми и ясни.

          Затова, уважаеми г-н Министър  изисквайте отчет от Водноспасителната служба към БЧК за свършената работа по програмите в превантивната част след като им плащате редовно от парите на данъкоплатеца. В случая, поискайте информация от БЧК за програмата „Приятели с водата” и ни информирайте за това какво представлява тя в цялост, как се реализира, в какви мащаби, кой я изпълнява, а ние ще информираме българския народ, а и на Вас ще обясним как стоят нещата.

         Вместо да ни помогнете по най-бързия начин, Вие ни пращате да си губим времето с излишни дискусии по проблема с някакви професионални среди, институции и граждански сдружения, които имали пряко отношение към тази сфера на дейност. Но къде уважаеми

 г-н Министър, ги виждате в България, тези професионални среди, институции и граждански сдружения, свързани с тази материя? Ще Ви кажем само, че през последните 25 години с  този проблем никой не се е занимавал и никой не се е наемал да го разреши, освен нашата организация. Причината е, че няма такива специалисти. Освен това, през всичките години на прехода, по тези проблеми държавата е показвала само едно: безотговорност и безразличие, което е равносилно на престъпление.  Нали според сега действащия правилник за водноспасителната дейност дори не е посочено  ведомство, което да  носи отговорност по тези проблеми и никой не осъществява контрол върху качеството на водноспасителната ни дейност и изобщо върху това което там се прави или не се прави. Такъв безотговорен и неефикасен  правилник, с такава абдикация както на държавата, така и на единствената водноспасителна служба от задълженията си в това отношение, сигурно няма в целия свят. На практика едни хора са заграбили пространството на водното спасяване, правят си правилници, освобождават се от задължения и отговорности, но не и от това - да получават финансови средства.  Затова ние предупредихме Министерския съвет да не се приема сега предложения и разработен правилник за водноспасителната дейност от Министерство на здравеопазването, защото той е същия като сега действащия, създаден през 1996 г. Един ден родителите на тези над 900 удавени деца през преходния период ще потърсят отговорност за случилото се. Този правилник даде своя печален дял за толкова много смърт сред българските деца. Същия този правилник дискриминира и нашата организация и той е в противоречие с чл .19 от Конституцията ни и с европейските ценности. Вие подкрепяте този правилник сляпо без да извършвате проверка какво дава той насреща. Затова оттук нататък, периодически, ще изискваме информация от Вашето министерство за какво сте плащали на Водноспасителна служба към БЧК и ще предоставяме тази информация на българския народ.

          Що се отнася до нашата организация, това, което предлагаме е дискутирано и предискутирано. За него знаят всички правителства през последните 6 години и на практика то е подкрепено от много министерства, но до тук сме нямали никакво финансиране. Подкрепено е и от Държавната агенция за закрила на детето. Информирали сме, водили сме  разговори и сме подкрепени от около 2 хиляди директори на учебни заведения, подкрепят ни всички инспекторати по образованието, общините в страната ни, туристически организации, десетки хиляди граждани, които са изказали благодарността си от нашата дейност. Изнасяли сме много лекции в учебни заведения, имали сме обширни публикации в най-четените всекидневници и там сме поставяли тези проблеми. Публикуваме непрекъснато ценни съвети по водна безопасност за населението от най-различни форуми в интернет пространството и там интереса е много голям. Нашите наръчници се ползват къде ли не. Какво по-голямо дискутиране от това? Известили сме и мало и голямо за какво става въпрос. И какво още да правим - да си губим времето с  кръгли маси ли? Никакъв проблем, можем да направим поредица от кръгли маси, но това ще е прахосване на пари и време, а ние просто и скромно искаме да си свършим работата за която сме се готвили десетилетия наред и да бъдем полезни на българския народ и на държавата. Ако не финансирате такива иновативни, полезни и печеливши  дейности като нашата, а предпочитате доказано губещи, няма да е далеч деня, когато за Вашите служители в министерството, както и  за цялата многобройна българска администрация няма да има и един лев за заплати. 

          Уважаеми г-н Министър, надяваме се, че след като Ви уведомихме, че Асоциация Водна Безопасност е юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано в Централния регистър и работещо в обществена полза, ще коригирате Вашия отговор  до Министерския съвет и ще го изпратите своевременно, за да  бъде намерена форма за подпомагане на организацията ни. 

 

          Приложение № 1 – Копие от регистрацията на Асоциация Водна Безопасност в Централния регистър.

 

 

                   С уважение: Съпредседатели на Асоциация Водна Безопасност

 

20.03.2015 г.                                         Жельо Михайлов……………………………………….

                                                               Райко Берберов…………………………………………

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: batimetriq
Категория: Други
Прочетен: 131658
Постинги: 85
Коментари: 26
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031