Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2015 23:23 - ПРОТЕСТНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
Автор: batimetriq Категория: Други   
Прочетен: 1095 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.02.2015 22:02


   



             

 

                           

    Българската Асоциация Водна Безопасност е водеща в света, в сферата на превенцията на водните инциденти, но е оставена от олигархичните правителства на произвола на съдбата. Тя е пред загиване.  Те, дори не се трогват от това, че организацията може да прослави страната ни, защото е изработила концепция, която ако се приложи на практика, удавянията на цялата ни планета ще намалеят драстично. Всяка година ще бъде съхраняван живота на стотици хиляди хора, а ползата във финансови измерения ще бъде от порядъка на стотици милиарди евро годишно.

Ние искаме да реализираме тази животоспасяваща концепция най-напред тук - в България и по този начин да облекчим страданията на българския народ поне в това отношение, както и да му спестяваме годишно десетки милиони левове разходи. Но вече шеста година, въпреки многото писма за подкрепа до министерски съвети, Народно събрание, министерства, Президенство и къде ли още не,  не се намери нито един отговорен държавен служител с патриотично мислене, който да милее за българския народ и да подкрепи тази хуманна кауза.

Сега Министър Председателят говори, че са нужни 50 милиона лева за добавките на Великденските пенсии. Ако организацията ни беше подкрепена , тези пари щяха да бъдат спестени на българският народ от нашата дейност. И много хора нямаше да са мъртви, в това число и много деца. Но на тези олигархични правителства не им пука, че умират хора, а що се отнася до парите, ние – народът сме им разрешили да си бъркат  и да си взимат и харчат колкото поискат безконтролно. Сега, разбираме много добре защо в тази държава хората толкова често посягат на живота си. Причината е, че честният и почтен човек  винаги достига до непреодолима стена. И няма повече път за никъде.                      

 

 

 

 

                                 ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

                                 НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

                                                 

                                                 

                                          ПРОТЕСТНО ПИСМО

                                                         от

                              Асоциация Водна Безопасност- гр. Бургас

 

 

          ОТНОСНО:  Проблемът с прилаганата дискриминация на съответните държавни органи спрамо изключително полезната за България  Асоциация Водна Безопасност и нейното оцеляване и съществуване напред във времето.

 

 

                             

 

          Уважаеми господин Министър Председател,

          Асоциация Водна Безопасност - Бургас, е водеща в света, в сферата на превенцията на водните инциденти и е положила основите на дисциплината „Водна безопасност”.

          Тя е създала и първия в света наръчник по водна безопасност, наречен „Как да не стана жертва на водата”. Тя е създала още и наръчника „Плажна култура”, за който се знае, че поне в Европа е единствен. Тези животоспасяващи наръчници, ги ползват над 1500 висши, средни и основни учебни заведения,  общините, както и стотици библиотеки, водни спасители, граждани. Благодарение на нас българският народ притежава най-добрите наръчници по водна безопасност в Европа. Благодарение на нашата дейност, удавянията при децата започнаха да намаляват.

          Ние притежаваме знанията да помогнем на  всяка държава да  изгради  една превъзходна превенция на водните инциденти, но искаме първо да го направим в Родината ни - в България. Така, занапред ще бъде предотвратена смъртта на хиляди наши сънародници, а други стотици хиляди ще избегнат тежки телесни повреди, травми, болести и съсипано здраве. Погледнато във финансови измерения, всяка година държавата ни ще  спестява загуби от порядъка на десетки милиони левове.

          За съжаление, изминава  вече шеста година, откакто сме създали организацията, но не сме получили никаква финансова подкрепа от държавата ни, нито шанс да реализираме посочените, толкова важни за нацията ни животоспасяващи дейности, въпреки  нашите  писма с предложения, да ни бъдат предвидени проекти или пряка субсидия.

          Държавата продължава да финансира само Водноспасителна служба към БЧК, която е един нереформиран и неадаптиран към съвременните условия остатък от комунистическият режим, отдавна износен във всяко отношение и която не може да изпълнява задълженията си. Тя, по никакъв начин не може да даде на българския народ това, което ние можем да дадем в най-важната - в превантивната сфера. При това положение, вече шест години към нашата организация, демонстративно се извършва дискриминация, което е нарушение на конституцията и е във вреда на българския народ. Протестирали сме за това, с писма и пред  Министър председатели и пред Президента на Републиката, но е нямало резултат.  Задавали сме много важни въпроси, касаещи безопасността на българския народ, при контактите му с водните площи, но не сме получавали отговори нито от министерските съвети, нито от министерствата, нито от Президенството, което е недопустимо за държава, член на Европейския съюз.

          Обяснявали сме, че искаме да предложим нашите водещи в света иновации и на държавите от Европейския съюз и на всички останали държави в Европа, при което всяка година ще бъде съхраняван живота на десетки хиляди хора, а стотици хиляди ще избягват тежки телесни повреди, инвалидност, болести, страдания. А погледнато откъм финансовите измерения, ежегодно ще бъдат спестявани загуби от порядъка на милиарди евро. Но, като не ни  давате възможност да го направим в България,  ни ограничавате  да го дадем и на европейските държави.

          Ние искаме да представим  нашия животоспасяващ  наръчник „Как да не стана жертва на водата” за ползване и от населението в другите европейски държави, но ни трябва малко финансова помощ, за да го преведем първоначално на английски език. Още първите издателства в чужбина, които научиха за нашия наръчник се интересуват от него, но искат да да бъде преведен. И не, че те не могат да го преведат, но не вярват, че от България може да излезе нещо добро, а това означава колко много управляващите са принизили авторитета на  държавата ни.

          Искаме малко финансиране за да създадем и един универсален наръчник по водна безопасност, за децата и юношите в България и в целия свят, което е нещо безценно за тях и което още никой не е направил.

          Ние искаме и можем да създадем първите  в света  филмови материали  за едно пълно обучение по дисциплината водна безопасност и това ще бъде най-голямото постижение в световното водно спасяване. Без тях едно такова обучение не може да се извърши пълноценно, затова и населението по света и деятелите по водно спасяване нямат много добри практични познания в това отношение. Ако това се направи, ще настъпи прелом в борбата срещу водните инциденти и удавянията във всяка държава. Ние можем в международен план да повдигнем авторитета на България, който през последните 25 години е напълно съсипан. Дайте ни тази възможност.

          Ние искахме да представим нашата програма  на Европейската комисия, но се оказа, че нямаме директна връзка с тях. Как  водноспасителните организации в другите европейски държави имат пряка връзка, а ние българите нямаме? Ние българите с по-малко права ли сме в Европейския съюз? И защо непременно на английски трябва да представяме проектите си. Трябва да може и на български. Откъде бедния българин да намери пари за плащане на преводач? Ето, че пак сме поставени в неравностойно положение спрямо другите европейски държави и вината не е на българския народ.

           И какво се получава. Не можем да кандидатстваме директно в Европейския съюз, а не може и чрез нашата държава, защото тя не ни пуска. С две думи, в министерствата няма предвидени проекти по нашата дисциплина, така че ние никога не можем да се включим, въпреки, че им напомняме с писма вече шест години.

          Ние искаме до Ви напомним и на Вас, че по време на първото Ви управление като Министър Председател, Ви представихме през 2011 г., в разработка от 10 страници, нашият план за въвеждане в страната ни на стратегия за предпазване на населението от водни инциденти и удавяне, която е изключително ефикасна и евтина. Това e една иновация на водещо световно ниво. Представихме тези материали  и на девет министерства, на Народното събрание и на Държавната агенция за закрила на детето. Вашата администрация ни обеща, че ще бъде направена експертна оценка на предложението ни, но такава не последва, тъй като министерствата не разполагат с нито един специалист на ниво в това отношение, както и водноспасителната служба към БЧК. Ние, предварително, в писмото, предупредихме, че в страната ни няма такива специалисти и че единствените се намират в нашата организация - Асоциация Водна Безопасност. Но никой не ни послуша. Месеци по-късно, някои от министерствата си признаха, че не разполагат с такива специалисти и подкрепиха идеята ни, но само на думи и побързаха да се скрият от нас, показвайки, че нямат волята и желанието да правят добро на българския народ. Другите, нямаха доблестта да си признаят и търсейки начин да се измъкнат от ситуациата, направиха опит да ни заблудят. Същото се получи и при правителството на г-н Орешарски. И там се натъкнахме на  опити да бъдем подведени. Например Министерство на младежта и спорта се опита да пласира неистината, че имало към Българския Червен кръст някаква стратегия с име „Да спасим живот и да променим мисленето”, която покривала и нашата дейност. Ние проверихме как стоят нещата и се оказа, че това са дейности, свързани с други сфери, а не с водното спасяване и с превенцията на водните инциденти. Или с две думи - няма такава стратегия. Въпроса е как може един министър и неговата администрация да пишат за неща, които не съществуват? Така ли нямаха един човек, който да ги провери?

          Трагични са нещата и в Министерство на здравеопазването, което всъщност трябва да е най-знаещото в това отношение. Там  на два пъти -  при първото Ваше правителство и при правителството на г-н Орешарски, последваха жалки  опити за експертна оценка на предложената наша стратегия, представени  от държавния служител д-р Кунчев, който отначало докрай е неграмотен в това отношение, както и тези, които му дават съвети. Например, той и даващите му съветите, не знаят, че съществува огромно множество от неохранявани водни площи на територията на  страната ни, където стават най-многото удавяния.

          Д-р Кунчев, както разбираме от неговото писмо, е играл ръководна роля при оформянето и приемането на новия правилник за водноспасителната дейност. Той предстои да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. Затова, ние предупреждаваме, този правилник да не бъде внасян за разглеждане, защото това е един правилник - престъпление. В него Държавата е абдикирала от основни задължения в най-важната сфера - превантивната, така, че в този правилник е заложено да има много смърт. Това е същия правилник, като сега действащия -  от 1996 г., който даде своя печален дял в България да се давят най-много деца, сравнено с другите европейски държави.  Тези, които са сътворили въпросният правилник-менте, както и другия - от 1996 г., да понесат отговорностите и да върнат похарчените на българския народ пари. При изготвянето на такъв правилник е добре да се чуе и нашето мнение, както и мнението на целия български народ. В този правилник трябва да пише, че освен остатъка от тоталитарното време - Водноспасителна служба към БЧК, има и Асоциация Водна Безопасност, която работи в сферата на превенцията на водните инцидентии.

          Вече в продължение на шест години не ни се дава възможност да достигнем нито до национален или европейски проект, нито ни се осигурява някакво пряко финансиране. Всичко се върти по вина на Вашата администрация в омагьосан кръг: Вие искате от министерствата експертна оценка на нашата програма, те Ви изпращат неграмотни отговори или неистини, ние с писма  Ви посочваме тяхното невежество и накрая Вие потъвате в мълчание. После всичко се повтаря наново. И така шест години. Шест години държавата, заедно с казионната си Водноспасителна служба към БЧК не може да извърши експертна оценка на предложената от нас стратегия и да я подкрепи.  Но г-н Министър Председател, ние не сме първа младост за да чакаме още шест години. И ако така похабявате знаещите хора, България няма да може да излезе от тежката криза. Ако ние не го направим, след нас няма кой да го направи поне следващите 20 години, защото трудно се създават водноспасителни кадри в превантивната сфера. Ние трябва да подготвим кадри за десетилетия напред. Ваша е вината и на Вашата администрация, вместо нашата организация  да спасява живота на много деца и възрастни и да спестява  десетки милиони лева разходи, сега да изпадне в затруднено финансово положение и да е пред невъзможност да съществува повече.

          Сега ние се нуждаем незабавно от пряка финансова подкрепа и имаме право на това.

          Предлагаме да се предвиждат национални и европейски проекти и за нашата организация и да бъдем известявани. Ако имаше друга организация, която да можеше да свърши нашата работа, тогава вямаше да имаме тези претенции.

          Предлагаме в новия правилник за водноспасителната дейност нашата организация да бъде официално спомената, като фактор в превенцията на водните инциденти, защото поне до тук, за България, сме направили това, което дори, в развитите  държави не е направено или е поне под нашето ниво. Предлагаме, всяка година да се предвижда за нас определена сума от бюджета, както е при Водноспасителна служба към БЧК, за да можем да функционираме нормално.

          Моделът, държавата да остане само с една водноспасителна служба, отдавна е изхвърлен като неефикасен и не се практикува от нито една от развитите водноспасителни служби по света. Нека да помислим, какво ще стане, ако в България има примерно само една партия, само една адвокатска кантора, само един нотариус,  само едно висше учебно заведение, или пък само една строителна фирма и прочие. Такава действителност е в разрез с европейските ценности, а по отношение на нашата водноспасителна организация, Вие правите точно това, вече шест години.

          Ако не получим сега пряка подкрепа за да спасим организацията, ще  бъдем принудени, заради българският народ, да протестираме с публични прояви навсякъде в страната, включително и в София. и да уведомим за това държавите в Европейския съюз и ръководните му структури, че не ни се дава възможност да им предоставим нашият животоспасяващ продукт и иновации.  Ще посочим във всички медии, където имаме достъп - в България и по света, кои са  безотговорните политици, допринесли за голямата смъртност от удавяне при децата. Имало е периоди, когато се е стигало до там, че нашите деца са се давили с честота  седем пъти по-висока, отколкото, примерно, децата в съседна Гърция.

          И да Ви предупредим за още нещо. Сега от немощната Водноспасителна служба към БЧК могат да Ви кажат, че всичко е наред, защото удавянията на деца били намалели през последните няколко години. Има причини за това, но те както са намалели, могат да тръгнат да растат и то бързо.Нека от БЧК да погледнат статистиките на удавянята от последните 50 години и ще видат колко сме прави. Нека да си спомнят примерно 2003 година, когато броя на удавените деца е двойно по-голям от предходната. Такъв голям скок в броя удавените на деца за една година означава, че нещата отдавна са изтървани и създаде ли природата условия за много удавяния, просто няма какво да ги спре. Друг белег за това, че нещата са много зле, са груповите удавяния. През последните 7-8 години те са повече от всякога. Но, Водноспасителна служба към БЧК не е извършила в действителност нещо масово и качествено в превантивната сфера , от което да има причина удавянията на деца да намалеят. Те намаляха, защото точно нашата организация свърши огромна работа в това отношение. От 2009 г. до сега, ние разпространихме два наръчника по дисциплината „Водна безопасност” навсякъде в страната ни и проведохме хиляди разговори, които бяха и кратки лекции и напътствия, с почти всички директори на училища, общинари, инспекторати по образованито, учители, водни спасители, граждани, медии. Целта на тази огромна по мащаби дейност беше да проучим как мисли и колко знае населението ни по тези въпроси, за да може да подготвим и създадем подходяща програма и  стратегия в това отношение. Ние просто предупредихме активната част от населението. Но, ако не се прави нищо в това отношение, броя на  удавените деца неумолимо ще започне да расте.

         А иначе, биха могли да се предвидят проекти за нас, например, в Държавната агенция за закрила на детето при издаването на наръчника по водна безопасност за деца и юноши; в Министерство на Културата за издаването на български и превода на английски на наръчника по водна безопасност за възрастни; в Министерство на здравеопазването, за създаването на документални, игрални и анимационни филми за всички възрасти с образователна цел, а най-вече в Министерство на образованието - за въвеждане на истински програми по водна безопасност, които да обхващат всички ученици, а не както е било до сега - хем слаби програми, хем обхващащи много малка част от децата. Министерство на образованието, вместо да се възползва с радост от това, че ние сме тук - в България, то предпочита винаги да претупа нещата с Воднаспасителна служба към БЧК, при което се отчита дейност, но полза няма.

         Вярваме, че Вашата администрация няма да следва стария, бюрократичен път на обработка на нашите предложения, водещ до нищото.Вярваме, че няма да допуснете една толкова полезна за държавата ни и рядко срещана в света организация като Асоциация Водна Безопасност, да загине. Ще информираме цялата общественост за хода на това писмо.        

        Уважаеми господин Министър Председател, надяваме се, този път, най-после, да получим подкрепа от държавата.

 

 

                        С уважение: Съпредседатели на Асоциация Водна Безопасност

                                                                            

                                                                                

                                                                                     1. Жельо Михайлов  .....................

 

                               

  20.02.2015 г.                                                              2. Райко Берберов  .......................

                                                                                           

               

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: batimetriq
Категория: Други
Прочетен: 132241
Постинги: 85
Коментари: 26
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930