Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2014 13:46 - УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПО ВОДНОТО СПАСЯВАНЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ
Автор: batimetriq Категория: Други   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.06.2014 13:58


           УПРАВЛЯВАЩИТЕ  ПО ВОДНОТО СПАСЯВАНЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ

 

До седмица ще излезе и преработения за целия свят наръчник по водна безопасност „How not to drown”. Нека сънародниците ни да знаят, че това е първия по рода си наръчник в света и не е важно кои автори са го създали, а това, че са българи. Той показва какви са най-често срещаните опасности във водните площи, как човек да се предпазва от тях, какви са причините за водните инциденти, как да си помогне сам при попадане в критична ситуация във водата и как да окаже безопасно и ефикасно помощ на давещ се.

Предназначен е за всеки човек и за широк кръг от професионални групи като водни спасители, инструктори по водно спасяване, служители в комисии по водно спасяване, полицаи, пожарникари,  юристи и т.н.

Българският вариант на книгата излезе през 2012 г. и се нарича „Как да не стана жертва на водата”. И въпреки, че претърпя четири издания и вече го ползват стотици учебни заведения, все още не е достигнал до обикновените хора поради лицемерието и безразличието на държавниците ни. До тук не са ни помогнали дори с една стотинка, а разпространението става изключително бавно и скъпо струващо за нас.  

Преди три години, ние от Асоциация Водна Безопасност – Бургас, внесохме в Министерския съвет водеща в света национална стратегия за предпазване на населението от водни инциденти и удавяния, както и до 9 министерства, включително и до Държавната агенция за закрила на детето. Тя е изключително евтина и лесна за приложение и може драстично да намали водните инциденти и да спестява на държавата и данъкоплатеца десетки милиони левове всяка година. Но се оказа, че правителството на г- н Борисов не е способно и няма инструментариум да въведе една толкова полезна иновация за българския народ и да предпази от смърт много деца и възрастни. Същата стратегия стои вече цяла година и при г-н Орешарски, но и той е на път да пропусне тази златна възможност да предпази от смърт много българи.

Длъжни сме да предупредим председателят на Народното събрание г-н Миков да не приема новия правилник за водноспасителната дейност, утвърден от Министерство на здравеопазването, защото там няма нито един, който да разбира добре тази материя. Този правилник, както и сега действащия от 1996 г. е антинароден или с две думи има пълна абдикация на държавата от задълженията си в това отношение и най-вече в превантивната част. Това е причината България дълги години да държи първенството по удавени деца в Европа. Той трябва да се представи на българския народ да си каже мнението и да се преработи основно. Освен това трябва да бъде създадена нова Водноспасителна служба извън БЧК и от истински професионалисти, защото сега нещата там са много зле.

В представената от нас стратегия  предложихме да обучим специалисти по превенция на водните инциденти и ако ги имаше, със сигурност населението на варненския квартал Аспарухово щеше да знае, че ги грози такава опасност и тя лесно можеше де се предотврати.

Има един факт, по който веднага можеш да разбереш каква е една държава. Например в 8-те свободни и известни ни на всички правови и социални държави в Европа, удавянията са сведени до минимум. А във всяка държава с деспотично управление удавянията се случват много често, както е у нас. Така че по всяко време можем да кажем за управляващите: ПО ВОДНОТО СПАСЯВАНЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ.

Автор: Жельо Михайлов






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: batimetriq
Категория: Други
Прочетен: 132280
Постинги: 85
Коментари: 26
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930