Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2013 18:43 - УЖАСНА ТРАГЕДИЯ НА КЪМПИНГ „ДЕЛФИН” Асоциация Водна Безопасност – Бургас Жельо Михайлов Райко Берберов
Автор: batimetriq Категория: Други   
Прочетен: 9949 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 20.01.2014 23:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          След удавения мъж тези дни на плажа „Харманите” в Созопол, вчера (08.09.), в морето край Ахтопол се удавиха още двама мъже пред очите на семействата си. Трети мъж тръгнал да помага и едва и той не се удавил.

          Българинът се дави много където и да отиде, защото не притежава дори  елементарни познания за опасностите във водата. И понеже има добро сърце, дави се и когато отива да помага на закъсали във водата, тъй като не може да прецени правилно ситуацията, а и защото не знае как да подходи безопасно.

          Нашата организация Асоциация Водна Безопасност – Бургас, е една от малкото в света, които са специализирани в сферата на превенцията на водните инциденти. Преди около един месец изпратихме предложение до Министерският съвет, в страната ни да бъде въведена нова, модерна стратегия за предпазване на населението от водни инциденти и удавяния. Всъщност това, което предлагаме е една иновация на водещо световно ниво, която драстично ще намали размера на удавянията и водните инциденти и всяка година ще спестява десетки милиона лева разходи на държавата ни. Най-общо казано, състои се в обучение на населението в безопасно контактуване с водните площи.

           Ние създадохме вероятно първия в света наръчник по водна безопасност „Как да не стана жертва на водата”, като в него най-напред подредихме, групирахме опасностите във водата и обяснихме подробно какво представляват. След това отидохме поотделно при основните видове водни площи /море, реки, езера, язовири, напоителни канали, плувни басейни, аквапаркове и т.н./, където най-често се случват водните инциденти и обяснихме как различните видове опасности се проявяват в тях. По-нататък представихме един много важен дял от водната безопасност, който засяга личностните причини за водните инциденти. А те обхващат основно анатомията, физиологията и поведението на човека, контактуващ с водните площи. Вътре в книгата има и един специален дял, който е за родители и възрастни и ги учи, как да предпазват децата от водни инциденти. Това до сега никой не го е направил, включително и в развитите страни.

          Този наръчник е за всеки човек, за водните спасители и за всички деятели по водно спасяване, за магистрати, полицаи, учебни заведения, и т.н.

          Нашите водни спасители и всички останали деятели по водно спасяване са слаби по тази материя. Например във вестниците още не сме срещнали и един случай, някой от тях да е обяснил грамотно, какво е това мъртво вълнение. Представителите на комисиите по водно спасяване, а и други кабинетни специалисти, отговорници по водно спасяване, поне през последните 15 години неспирно хокат и обвиняват хората, че сами са си виновни, че се давят, защото не се съобразяват с мъртвото вълнение. Но когато тръгнат да обясняват какво представлява това вълнение, се оказва, че и те не знаят и нас ни е срам да им четем обясненията.  Ние имаме вече 50 години водноспасителна служба и никой от щатните служители до сега не е показал на хората поне на една снимка, да видят какво е това „мъртво вълнение”. Затова, преди две седмици изпратихме за публикуване една статия до в. „Труд”, за това колко много се дави българина и изпратихме снимка на мъртво вълнение, та най-после българският народ да  види какво е. Освен това изпратихме и друга снимка, на която показваме другият вид ветрово вълнение, та да могат деятелите по водно спасяване да ги различават и да не ги бъркат повече.

        Сега предложихме на Министерския съвет да ни окажат подкрепа, за да създадем един пакет от документални филпи с образователна цел, с които бързо и лесно ще бъдат дадени необходимите познания за безопасно контактуване с водните площи на цялото ни население. Вътре нагледно ще бъдат показани опасностите във водните площи, как да се предпазва човек от тях, какви са причините за водните инциденти, как да си оказва самопомощ при попадане в критична ситуация във водата и разбира се, как се оказва безопасно помощ на давещ се, с пряк и непряк контакт. Това още никой не го е направил в света. Работата е много и ние искаме финансовата подкрепа да е сега, за да можем да подготвим екипа, сценариите, лекциите и всичко останало и през пролетта и лятото да отидем на обектите и да снимаме. Ако ни предложат проект на европейското поприще, готови сме да се състезаваме и с развитите държави и ще ги бием.

          Предлагаме тази стратегия и на целия Европейски съюз. Всяка година ще бъде предотвратявана смъртта на десетки хиляди и ще бъдат спестявани милиарди евро. Но нека всичко това да го направим най-напред в България. Нека и ние да ги изпреварим поне веднъж с нещо добро.

МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ ЕДИНСТВЕНИЯ НАРЪЧНИК ПО ВОДНА БЕЗОПАСНОСТ  "КАК ДА НЕ СТАНА ЖЕРТВА НА ВОДАТА" ЗА 12 ЛВ ОТ ТЕЛ: 056/80 15 99 ;
ЖЕЛЬО МИХАЙЛОВ - АСОЦИАЦИЯ ВОДНА БЕЗОПАСНОСТ





















 

 

 

 

 


 





Гласувай:
4



1. bezistena - Прекрасният и страшен плаж на ХАРМАНИТЕ
09.09.2013 23:07
И аз бях спасител през студентските години.Бил съм няколко години на Слънчев бряг,където основната ни дейност бе да показваме авторитет със свирката и да си осигуриме за вечерта гадже от западния фронт,за разлика от полската бригада РАТОВНИЦИ-бяха около 15 души полски спасители,които по цял ден,за разлика от,нас правеха чейнч от западно-германските туристи и купуваха големи количества марки.Така ги и поздравявахме МАШ МАРЕК?-ИМАШ ЛИ МАРКИ?,обаче на тях хич и не им пукаше,сами ни казваха,че правят за един сезон печалба за един нов Полски Фиат-лимузина!Въобще не надуваха свирките като нас,но като плувци и спасители нямаха грешка-нито вълни,нито разстояния и мъртво вълнение ги спираше-големи пичове и мъжаги бяха!И приятели!Моят поляк Зигмунд от Вроцлав,с който бяхме на един пост две години пред хотелите СОКОЛ,МЕТЕОР И ОРЕЛ,влизаше да се разправя с тарикатите,влезнали при черния флаг навътре и ги спукваше от бой във водата,особено чехите,с които хич не се обичаха,а аз ги извеждах победоносно на брега,омаломощени и циврещи с разбити носове,и обирах и овациите и заканите...
През 1977 г отидох спасител на Харманите-да си „почина“от Слънчев бряг,дето за три години спасителстване имах едно две скачания при инциденти на съседни постове.За 25 дена от средата на август имах около 40 различни инцидента само на моя пост или сам на съседните,защото всички други спасители на Харманите бяха местни пичове-все моряци-вояжори в отпуска,и като станеше обяд всички изчезваха по къщите си или инкогнито с гаджета,и аз по два-три часа обслужвах сам с местни аматьори или туристи почти целия плаж!Тогава излизаше мелтема и беше доста страшничко,правеше много дънни ями и цели семейства вадехме от тях! В един такъв ден на мъртвака по обяд останах пак сам на плажа,бяхме опънали въжетата по ивицата и хората ги удържахме на брега.Незнайно от къде -може би от северните скали,се появи огромен дебел мъж сред вълните пред моя пост,който забелязах сред огромните вълни да се мъчи да се задържи над водата
цитирай
2. bezistena - Нямах време да слагам плавниците, ...
09.09.2013 23:11
Нямах време да слагам плавниците,пък и те не можеха да ми помогнат при огромните мощни вълни,оголващи водата до пясъка на дъното и дърпащи с непреодолима сила всичко навътре!Успях само да надена клупа на двеста метровото въже на врата през мишниците и хукнах да се боря с морето,което веднага ме засмука навътре и въпреки връхлитащите вълни се озовах бързо близо до ревящия и обезумяващ човек.Беше огромен човек и не можех нищо да направя сам-той посягаше да се хване за мен и да потънем и двамата.успях да мина зад него и почнах да го избутвам към мятащата се от вълните шамандура-тогава шамандурите бяха метални и по-големи и даваха поне кураж при нужда.Разбрах че е поляк и започнах да го успокоявам и му говорех да се хване за шамандурата.Животинският ужас и страх на човека попремина,успях да го добутам до шамандурата и той се хвана отчаяно за нея.Дори не успя да я потопи с огромната си маса,защото следваща вълна го откъсна от шамандурата и го завлече двайсетина метра навътре.Почнах отново да го насърчавам,успокоявам и бутам към шамандурата.Така няколко пъти повторихме мъчителното упражнение,човека се бореше отчаяно за живота си,а аз оставах все повече без сили...Тогава 3-4 момчета почиващи доплуваха с плавници,сложих на едното въжето на гърдите и казах да се хванат всички за полякя и въжето.Надух свирката към брега и жена ми,която беше на макарата на въжето и насъбралата се тълпа започна да издърпва въжето с накачулените около полякя помагачи.Аз останах да не тежа уж,но тогава започна и ужаса за мен.Бях останал без сили и вълните ме забиваха от 3-4 метра височина в оголеното пясъчно дъно и не можех не само да плувам,а и въздух да си поема.Надувах свирката,махах с ръце да ме видят и чуят-без резултат!Всички се бяхя скупчили около групата с удавника на брега.Направих още няколко последни опита да плувам към брега,но мъртвака ме вкарваше пак назад и ме натискаше надолу!И когато вече щях да се предам в безизходица,Някой ми каза:
Помни какво учихте-тръгни косо към брега!
цитирай
3. bezistena - С гласа ми дойдоха и сили отнякъде и ...
09.09.2013 23:13
С гласа ми дойдоха и сили отнякъде и надежда,и аз загребах в южна посока успоредно на брега!Така бавно,но сигурно и спасяващо за мен се доближавах към брега,който също правеше плавна дъга навътре в моя помощ...Излязох на брега на повече от 500 метра от мястото на инцидента.Хората още търчаха на сеир около тълпата и никой не ми обърна внимание кой съм и какво се е случило.Когато стигнах до поста,поляка го бяха вече натоварили на ленейката и отвели към Бургас.Жена ми като ме видя,ме питаше къде съм бил,че е трябвало сама да се оправя с лекаря...
След час се върна отпочинал с гаджето си моя колега на поста-Жоро Аджума-местна моряшка и спасителна легенда.Докато се чудех какво да му разправям,той скочи и ми посочи на трийсетина метра от брега махащи за помощ в дънна яма цяло семейство...
Така на Харманите практически се научих как се спасяват хора,без да мислиш за себе си и след като си помогнал,как да спасиш и себе си сам!Сам ли?След години,когато обследвахме феноменното енергийно поле на светилищният мултифункционален комплекс ХАРМАНИТЕ установих с точност,че силата ,която ме издърпа на брега през онзи септемврийски ден на 1977 година,ме е водила по вектора право към Командния енергиен център на Светилищния комплекс,намиращ се в центъра на Лунно-Соларния Спа-център в южния край на плажа,набеден от непосветени археолози за гробище и кръстен от тях НЕКРОПОЛ.
Та приятели-хвала ви за прекрасните и благородни начинания!Не трябва да се обвиняват спасителите,че не са обяснили какво е мъртво вълнение в Черно море,и по-точно на Харманите!За да го обясниш,трябва да си бил поне в моята ситуация и да си изживял ужаса,а от нея няма как да се върнеш и да обясниш какво си изживял,защото ще си преминал в другото измерение!Моят случай е бил специален,за да мога сега да ви го разкажа и да ви кажа,Кой или по-точно Кои ми помогнаха тогава:Господарите на морето,океаните,стихиите и на всички човеци и целият свят и всемир,всемогъщите и всевластни Богове Исус и Богородица,Майка Мария Магдалена!
цитирай
4. batimetriq - До bezistena
10.09.2013 02:29
Интересен разказ.Такива неща не се забравят. Мисля, че добрият Господ Бог ти е помогнал, както и на мен много пъти.
цитирай
5. bezistena - Страшният плаж на Харманите и сп...
14.09.2017 00:29
Страшният плаж на Харманите и спасителната мантра за всички удавници!Кой ме спаси от бушуващият ад.
http://bezistena.blog/history/2017/09/13/strashniiat-plaj-na-harmanite-i-spasitelnata-mantra-za-vsich.1567246#last_comment
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batimetriq
Категория: Други
Прочетен: 131570
Постинги: 85
Коментари: 26
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031