Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2013 20:29 - Вече се случиха две групови удавяния с деца
Автор: batimetriq Категория: Други   
Прочетен: 1727 Коментари: 1 Гласове:
3



          Асоциация Водна Безопасност продължава да информира обществото за усилията си, в страната ни да бъде въведена нова, модерна, водеща в света стратегия за предпазване на населението от водни инциденти и удавяния.

          През 2012 г. изпратихме предложение до госпожа Надя Шабани, като председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), за съвместни дейности по предпазване на децата от водни инциденти и удавяния. Тя  имаше златния шанс да даде принос в това отношение, но го пропусна. Пропусна да се включи в най-хуманната кауза – да бъде предпазен живота на много деца и много майки да не се почернят завинаги. Не й се занимаваше с такива неща. Дори отиде до там, че с чиновническа надменност, на поставен на висок пост, тръгна да ни поучава в професионалната ни дейност. Без да има и една молекула познания по тази материя, ей така, с лека ръка обяви, че това, което ние предлагаме, отдавна се извършвало в Министерство на младежта и спорта по така наречената програма „Научи се да плуваш”. Затова сега в писмото до новия председател на ДАЗД, госпожа Ева Жечева, се постарахме да я предпазим от тази заблуда.

          Във връзка със зачестилите удавяния на деца, госпожа Жечева изпрати писмо до Националното сдружение на общините, с молба да предприемат някакви превантивни дейности в това отношение. За съжаление, тя сигурно скоро ще разбере, че се опитва да задвижи една система, която отдавна е остаряла и затлачена.


 

                                                   До Председателя на ДАЗД                                

 

                                                     ПРЕДЛОЖЕНИЕ

                                                               от

                                       Асоциация Водна Безопасност – гр. Бургас

         

            ОТНОСНО: Съвместни дейности по предпазване на децата от водни инциденти и удавяния.     

 

          Уважаема госпожо Председател,

          Ние напълно споделяме Вашата тревога от зачестилите удавяния на деца в неохранявани водоеми. Има един белег, който много красноречиво говори, че в това отношение нещата са зле и тук става въпрос за  груповите удавяния. Почти всяка година има по едно групово удавяне но през тази, за съжаление, вече станаха две.

          От много години работим в сферата на превенцията на водните инциденти и ако съответните държавни органи бяха проявили поне малко чувство на отговорност и патриотизъм и бяха ни подкрепили, днес стотици от удавените деца щяха да са живи и нямаше да има толкова много нещастни родители.

           С писмо до Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), се опитвате  да активирате общините, да направят нещо, та да се пресече зачестилото удавяне на деца. Трябва да Ви кажем, че те няма да могат да направят нищо повече от това, което са правили до сега. А до сега е правено толкова, че България дълги години е на първо място по удавени деца в Европа и то с голяма дистанция пред другите държави. Причините за това не са премахнати, така че създаде ли природата  условия за много удавяния, те се случват. Но не общините са виновни. Системата ни на водно спасяване е създадена в дълбоко тоталитарно време и беше пригодена за тогавашните порядки. Днес, тя не е променена, не може да работи както трябва и пробойните й са повсеместни. Опитайте се само да разберете кой в България осъществява контрол върху качеството на водноспасителната  дейност. Може това правителство да знае, но предходните не знаеха. Ако някой Ви отговори, ще Ви помолим да ни кажете и на нас. А е страшно и недопустимо в една държава никой да не осъществява контрол върху качеството на водноспасителната дейност, доколкото последната я има.
           Между другото,  ние ще Ви бъдем благодарни, ако ни изпратите копие от отговора на (НСОРБ).
           Преди една седмица, нашата организация изпрати писмо до Министерския съвет, с предложение за въвеждане в страната ни на нова модерна стратегия за предпазване на населението от водни и нциденти и удавяния. Изпращаме Ви копие от писмото, защото вътре е описан най-ефикасният начин за предпазване на децата от водни инциденти. Също така Ви предлагаме да обсъдим варианти за съвместни дейности и проекти в това отношение. В писмото до Министерския съвет предлагаме да изградим национален център по водна безопасност в гр. Бургас, който да работи за безопасността на децата в цялата ни страна. Всъщност, основната причина за многото водни инциденти и удавяния е, че населението не притежава една достатъчно добра култура по водна безопасност.
           Затова ние апелираме, за подкрепа от страна на държавните органи, за да създадем един пакет от документални филми с образователна цел, с които бързо и лесно ще бъдат дадени необходимите познания за безопасно контактуване с водните площи на цялото ни население. Вътре нагледно ще бъдат показани опасностите във водните площи, как да се предпазва човек от тях, какви са причините за водните инциденти, как да си оказва самопомощ при попадане в критична ситуация във водата и разбира се и как се оказва безопасно помощ на давещ се, с пряк и непряк контакт.
          Можем да помогнем да бъдат създадени за децата и увлекателни анимационни филми с образователна цел в това отношение.
          Накрая, искаме да Ви предпазим от заблудата, която могат да Ви сервират, че обучение на децата в безопасно контактуване с водните площи се извършва по програмата на Министерство на младежта и спорта „Научи се да плуваш”. Няма как това нещо там да се извършва.

          Вярваме, че ще приемете предложението ни за съвместни дейности,  по предпазване на децата от водни инциденти и удавяния.   

 

                                                                                 С уважение: Съпредседатели на

                                                                                 Асоциация Водна Безопасност - Бургас

                                                                                Жельо Михайлов
                                                                               
Райко Берберов

 

                                                                             

 





Гласувай:
3



1. metlichina - дано това
18.08.2013 21:07
чудесно предложение бъде чуто... наложително е..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batimetriq
Категория: Други
Прочетен: 132443
Постинги: 85
Коментари: 26
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930