Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2013 15:49 - Гръм от ясно небе
Автор: batimetriq Категория: Други   
Прочетен: 1500 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.01.2014 00:27


         МЪЛНИИТЕ ВЪВ ВОДНИТЕ ПЛОЩИ
 
(Извадка от наръчника "Как да не стана жертва на водата" на Асоциация Водна Безопасност - Бургас)
- Жельо Михайлов





Наръчникът е единствен по рода си не само в България, но и в международен план. Той е предназначен както за всеки човек, така и за широк кръг от професионални групи и най-вече за водни спасители, инструктори по водно спасяване и за всички деятели, работещи в тази сфера. Посветен е изцяло на дисциплината "Водна безопасност", която обхваща знанията за опасностите във водните площи и предпазването от тях, причините за водните инциденти, самопомощ при попадане в критична ситуация във водата, както и оказване помощ на давещ се. Написан е изключително достъпно, с много илюстрации за по-лесно усвояване на тази животоспасяваща материя. Обемът му е 144 стр., с формат
23/16 см.
        Може да бъде ползван още и от следователи, полицаи, магистрати, преподаватели, журналисти и придружители на деца по време на ученически отдих край водни площи и по време на екскурзии.
Цената му е 12 лв. и го изпращаме по пощата като препоръчана пратка за наша сметка. Плащането става в банка Райфайзенбанк - клон Бургас. В банката купувачът плаща 1 лев за услугата /за превода/, който ние му го отстъпваме от цената, така че, той ще ни изпрати като крайна цена - 11 лв. Ако се обединят двама човека и поръчат по една книга, ще платят на банката по 50 стотинки, като цената пак си остава по 11 лв за наръчник.
Нашата банкова сметка е:
IBAN: BG52 RZBB 9155 1035 0742 05
BIC: RZ BBB GSF
Поръчването става на тел: 056/ 80 15 99
 

                  МЪЛНИИТЕ ВЪВ ВОДНИТЕ ПЛОЩИ

Всяка година на територията на страната ни се регистрират няколкостотин хиляди мълнии. Голяма част от тях падат във водните площи
или в бреговите им зони. Както се казва, мълниите много „обичат такива места.

Те се образуват в кълбесто-дъждовните облаци и представляват електрически разряди с огромна мощност.

Дължината на една мълния е обикновено до 2,5 км, но понякога може да бъде и 15-20 км и да порази места далеч от буреносния облак, там, където небето отгоре е чисто синьо. Не е случайна приказката „гръм от ясно небе”. Това се случва при така наречените положителни мълнии, които се образуват в горната част на облака.

Поражението от мълния може да бъде от директно попадение или индиректно - чрез разрушени или запалени предмети, ако човек се намира наблизо.

За къпещия се в море, река, езеро или друга водна площ опасността е по-голяма, отколкото на сушата, защото водата провежда електрическия ток и разширява поразяващия ефект на мълнията.

Застрашени са и всички във водата, които ползват надуваеми предмети или плавателни съдове за спорт и развлечение, както и намиращите се край брега плажуващи, риболовци, спортуващи.

Плувните басейни, намиращи се дори в големи масивни сгради, не могат да гарантират стопроцентова безопасност на къпещите се при гръмотевични бури. В случай на падане на мълния върху сградата или в съседен регион, част от електрическия ток преди да стигне до земята може да бъде пренесен примерно от кабели, от водопроводни тръби или от арматурата в строителните конструкции до плувния басейн, както и до душовете, водопроводните батерии, водната помпа и до други елементи.

За предпазване от поражение на мълния при гръмотевични бури, трябва всички, които се намират във водата или по крайбрежието на открити водни площи, незабавно да потърсят убежище в масивна сграда като къща, училище, хотел, църква, търговски център и др. Ако няма наблизо такава сграда, тогава автомобилът също е надеждно място, само трябва да се свали антената, да се затворят прозорците и да се избягва допирът до стените на купето и други метални части.

В плувните басейни - закрити и открити, до преминаването на гръмотевичния облак къпането, както и ползването на душовете и мивките трябва да се преустанови.

Опасни места за подслон са високите дървета, намокрените от дъжда бараки, заслони, надвесени скали.

Колоездачите и мотоциклетистите също са много уязвими.

Металните украшения, както и предмети от бита като чадъри, ключове, ножове, ножици могат да привлекат мълниите.

Като се има предвид, че скоростта на разпространение на звука във въздушна среда е около е 332 м/сек, тогава ние сме на безопасно разстояние от гръмотевичния облак, ако от момента на просветването на мълнията до прогърмяването са изминали не по-малко от 30 секунди.

Ако гръмотевицата се чуе 5 секунди след просветването, значи облакът е на около 1,5 км от нас, което означава, че ако сме на открито и мълнията избере нас, може всеки момент да ни достигне.

При положение че светне и чуем гърма, значи облакът е над нас и ще е прекрасно, ако точно тогава сме се приютили в здрава и масивна сграда.

След преминаването на облака трябва да се изчака не по-малко от 30 минути и тогава да се излиза на открито.

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: batimetriq
Категория: Други
Прочетен: 132537
Постинги: 85
Коментари: 26
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930