Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2013 13:28 - Давиш се но не помагат
Автор: batimetriq Категория: Други   
Прочетен: 2287 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.01.2014 23:43


        ДАВЕНЕТО, КОЕТО НЕ ИЗГЛЕЖДА КАТО  ДАВЕНЕ

 

( Извадка от наръчника „Как да не стана жертва на водата” на Асоциация Водна Безопасност – Бургас )

 Жельо Михайлов


        Обикновено хората възприемат давенето единствено като доста шумна проява: давещият се пръска вода, вдига вълни, крещи... Но така ли е винаги?

Всъщност, в много от случаите, давенето става толкова тихо и незрелищно, че намиращите се дори на два-три метра от него не забелязват нищо подозрително.

При този вид тихо давене, потърпевшият е с отвесно положение на тялото, с глава силно наклонена назад и с уста на повърхността на водата. Ръцете му инстинктивно са изпънати встрани и с тях извършва оттласкващи от водата движения, опитвайки да се задържи на повърхността. Краката му са отпуснати надолу и не извършват спомагателна, поддържаща дейност. Нека да видим защо положението на тялото му е такова.

Ако човек се отпусне прав в дълбока вода, с прибрани към тялото ръце и с дробове, напълнени с въздух, се вижда, че той не потъва и най-горната част на главата му е над повърхността. Ако обаче изпразни въздуха от дробовете си, започва да потъва. Значи, при напълнени с въздух дробове човешкото тяло има положителна плаваемост, а при изпразнени - отрицателна.

И точно от тази плаваемост на тялото инстинктивно се възползва давещият се. Вместо да стои в отвесно положение, при което най-горната част от главата е над повърхността, а носът и устата са под водата, той накланя силно глава назад, при което носът и устата се показват над повърхността, но пак толкова обем от главата остава потопен, така че нивото на плаваемост се запазва.

В такава ситуация най-вероятно изпадат тези, които току-що „прохождат” в плуването. Такъв плувец, ако се изтласка от бряг, т.е. ако получи първоначална инерция, може да преплува без да спира пет-шест или повече метри. Но ако нещо го принуди да спре, примерно сблъсък с друг плувец, той не може отново да тръгне да плува и започва да се дави по описания начин. Това може да се случи и при внезапно попадане на дълбоко място.

Тук е много важно да се знае, че с изключение на редки случаи, давещият се физиологически е неспособен да извика за помощ. Причината се състои в това, че времето, през което устата се намира над водата, е недостатъчно, за да може той да издиша, вдиша и извика за помощ. Давещият се успява само да издиша, да поеме глътка въздух, след което отново потъва.

Всичко се свежда до това, че дишането трябва да бъде изпълнено преди речта, тъй като то е основната функция на дихателната система, а речта е второстепенната. За да може да извика, трябва да има възможност да диша.

Друго характерно за тази ситуация е, че потърпевшият не е в състояние да управлява движенията на ръцете си. Той не може да маха за помощ или да се захване за някакви спасителни приспособления около него, защото инстинктът го заставя да не се отказва от движенията, които ще го задържат макар и временно на повърхността и ще го дарят с поредното живително вдишване.

Но при тази отчаяна борба за оцеляване, която обикновено трае от 20 до 60 секунди, ръцете все повече отмаляват, оттласкващата им сила непрекъснато отслабва и достигането на главата до повърхността за глътка въздух започва да става все по-трудно. Идва моментът, когато това вече е невъзможно и давещият се потъва окончателно.

Тъй като при тази ситуация децата са най-потърпевши, е добре всеки родител да знае, че когато детето си играе във водата, то обикновено шуми. Ако настане тишина, той трябва незабавно да провери защо е така и да го попита задължително дали всичко е наред. Ако веднага последва утвърдителен отговор, значи до този момент нищо лошо не се е случило. Но ако отговорът е мълчание и безсмислен поглед, тогава родителят трябва да знае, че има на разположение малко секунди, за да спаси детето си.

Основните външни признаци, че човек се дави по този начин, са:

-         държи си главата ниско във водата, устата му е на нивото на водата;

-         накланя главата силно назад и отваря устата си;

-         ръцете са изпънати встрани и извършват оттласкващи от водата движения;

-         очите са стъклени и празни и не могат да се фокусират;

-         косата е паднала над челото и очите;

-         краката са отпуснати надолу и не извършват спомагателни, оттласкващи движения;

-         дишането е бързо и повърхностно;

-         стои на едно място, не се придвижва.


МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ НАРЪЧНИКА ЗА 12 ЛВ.
ОТ    ТЕЛ: 056/ 80 15 99
ЖЕЛЬО МИХАЙЛОВ - АСОЦИАЦИЯ ВОДНА БЕЗОПАСНОСТ















Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: batimetriq
Категория: Други
Прочетен: 132240
Постинги: 85
Коментари: 26
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930