Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2013 15:25 - До плажуващите и водните спасители. Извадка от наръчника" Как да не стана жертва на водата" на Асоциация Водна Безопасност - Бургас
Автор: batimetriq Категория: Други   
Прочетен: 3918 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.01.2014 23:48


КАК ДА РАЗБЕРЕМ КЪДЕ Е ПЛИТКО И КЪДЕ Е ДЪЛБОКО НА МОРСКИЯ ПЛАЖ

Най-напред, особено на по-големите плажове това може да стане по бреговата линия, наречена линия на уреза. Тя всъщност е границата между водата и сушата на брега на морето. Линията на уреза не е права линия, а непрекъснато лъкатуши, оформяйки серии от дъговидни врязвания в плажа и триъгълни носове, вдаващи се в морето като малки полуостровчета. Тези ритмични, зигзагообразни форми са известни като плажни фестони. Значи на едни места морето се врязва в плажа, а на други плажът навлиза в морето като полуостров. Тогава да запомним правилото, че срещу дъговидните врязвания морето е дълбоко, а срещу пясъчните полуостровчета е плитко. Колкото по-навътре в пясъка е проникнало дъговидното очертание, толкова дъното е по-дълбоко и колкото пясъчният полуостров е по-голям и по-вдаден в морето, толкова дъното е по-плитко.

Освен това, там където брегът е стръмен, водата срещу него е по-дълбока, а там където е полегат, тя е по-плитка.

Ако пък има вълнение, там където вълните се разбиват и отивайки към брега се разпенват, на това място дъното е плитко или там се намират така наречените пясъчни плитчини. И обратното - на местата, където вълните съвсем слабо се разрушават и не се разпенват много, там е дълбоко.

Лесно пък можем да определим къде дъното има страничен наклон. Например ако фронта на вълната, представлява права линия, успоредна на бреговата ивица означава, че дъното навсякъде по неговото протежение е еднакво по дълбочина. Но ако фронтът се изкриви, е доказателство, че точно в този участък дъното е по-плитко и затормозява, забавя движението на вълната. По-бързо до брега ще достигне онази част от вълната, която преминава през по-дебел воден слой.

На регламентираните плажове има някои съоръжения, които допълнително дават информация за дълбочината на водата.

Например шамандурите, наричани още близкостоящи плаващи знаци, които огранича-ват зоната за къпане и плуване, се поставят на дълбочина до 2 м.

Там, където шамандурите са поставени по-навътре в морето, означава, че дъното е слабо наклонено и задълбочаването става постепенно. А там, където шамандурите се намират близо до брега, значи дъното е с по-стръмен наклон и задълбочаването става по-рязко.

На практика се получава така, че шамандурите се поставят по-навътре в морето в зоната на пясъчните плитчини, а по-близо до брега – срещу дъгите на фестоните.

Всъщност, конфигурацията на дъното на две съседни пясъчни плитчини и пространството между тях прилича на плато, прорязано от тясна долина.

Рязкото увеличаване на дълбочината на водния слой, както е например при дънните ями, може да бъде посочено с табели и знаци, поставени на брега, или с червени на цвят шамандури, поставени над дънната яма.

За дълбочината на водата можем да се ориентираме още, наблюдавайки къпещите се, които са стъпили на дъното.

МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ НАРЪЧНИКА  ЗА 12 ЛВ.
ОТ ТЕЛ: 056/80 15 99
ЖЕЛЬО МИХАЙЛОВ - АСОЦИАЦИЯ ВОДНА БЕЗОПАСНОСТ

























Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: batimetriq
Категория: Други
Прочетен: 131647
Постинги: 85
Коментари: 26
Гласове: 83
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031